Hogyan is kezdődött...?

 2010.10.12. 08:00

Örököltem egy lakást.

Szomorú dolog, de ez van, el kell fogadni, nem is boncolgatnám tovább ezt az eseményt.

Fontosnak tartom viszont kielemezni magát a helyzetet, hiszen lássuk be, egy mai átlagkeresettel rendelkező (150-200 nettó HUF), nem aszkéta, hobbival, netalán több hobbival rendelkező fiatal igen nehezen tud megtakarítani annyi pénzt, ami az önerőhöz szükséges, pláne albérlet mellett, esetleges diákhitel-tartozását 2083-ig törlesztve (aztán persze lehet, hogy csak én vagyok a balfasz, akkor mea culpa és ugorjatok :D).

Node. Eme lakás földrajzilag számomra tökéletesen lehetetlen helyen van. Pesten ugyan, de egy teljesen másik részen, mint ahol dolgozom, vagy ahová a szabadidős tevékenységeim kötnek (gy.k. SÖR), szóval el kéne adni...

Maga az örökösödési eljárás egy nem túl bonyolult valami, (most csak a lakással kapcsolatos dolgokra gondolok, egybként nem egyszerű, mindenki kérje a legközelebbi anyakönyvvezető segítségét, illetve kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét) pláne az én esetemben nem volt az, lévén egyke vagyok. Sokáig tart, ingatlan értéktől és egyéb összegektől (megtakarítás illetve tartozás/mármint az elhunyté/) függ a közjegyzői díj (40-50 ezertől a csillagos égig számoljatok). Az ingatlan értékét az APEH mondja meg, nem a piac, nem szakember, nem én, nem anyám, nem a mikulás, hanem az APEH. Ennek a későbbiekben lesz még jelentősége.

Nos az, hogy maga az eljárás egy viszonylag hosszadalmas dolog (nekem október végétől május elejéig tartott az egész hercehurca) azért fájdalmas, mert az ingatlannak bizony vannak állandó költségei, például a közös költség, ha van akkor telefon-TV-Internet, egyéb hűségidős szarok. Ezekben az a szép, hogy általában csak a közjegyzői okirat ellenében hajlandóak a szerződést megszüntetni, addig meg ketyeg a havidíj (persze a közös ktg utána is, csak a saját nevünkre érkezik a továbbiakban), ami nagyon rosszul tud esni a havi költségvetés tervezésekor...

Szóval ilyenkor elemi érdeke mindenkinek, hogy minél hamarabb megszabaduljon az ingatlantól, mert hosszabb távon lehetetlen plusz segítség nélkül vállalni a megnövekedett terheket.

Hm... van ingatlanos ismerősöm. Rajta, minél hamarabb nézzük meg az ingatlant... (majd holnap :))

Címkék: ingatlan apeh értékbecslés örökösödés

A bejegyzés trackback címe:

https://lakastvettem.blog.hu/api/trackback/id/tr742363025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása