Papír hegyek, hova legyek

 2010.10.19. 08:00

Bürokrácia. Szép csúnya szó, mindenki használja, mindenki tudja hogy mit jelent, mindenki tapasztalta már valamennyire, de ilyenkor tudod meg igazán, hogy mi bújik meg a kifejezés mögött. Megnyugtatlak, az összes negatív sztereotípiád igazolást nyer majd.

Első körben szólnék, hogy nem a szerencsétlen ügyintéző tehet arról, ahogy a hivatali ügyintézés működik, ő is szenvedő alanya  a rendszernek, egy apró kis fogaskerék, és biztos vagyok benne, hogy sokkal kellemesebben is el tudná tölteni a napját, minthogy 8 óra alatt 120x hallgassa meg, hogy 'hádde kifizettem a számlát, nehogymá kikapcsolják a villanyt, faszom.'

Természetesen az egész hercehurcába csak azután vágj bele, hogy a teljes vételárat kifizették neked, és erről meg is győződtél, bemondásra nem hiszünk el semmit (most nem mennék bele a 'rosszul írtuk fel a számlaszámot' kezdetű inkasszós mókába).

A szolgáltatóknál két dolgot kell elintézni: nullás igazolást kell adnod a vevődnek mindenről (víz-gáz-villany-közösköltség), hogy lássa, hogy nincsen hátralékod, nem kell miattad pluszban fizetnie. A másik, hogy az összes közművet írassa át szépen a saját nevére.

Ezt lehet úgy, hogy szépen elballagsz egyedül mindenhova, kikéred az igazolásokat, kifizeted a hátralékokat, írtok kézzel minden számlához egy átadás-átvételit (mai napon blabla következő záró óraállást rögzítettük blabla), vagy mehettek együtt is. Ilyenkor adásvételit viszel magaddal, sorszám, űrlap kitöltés, kedvesen jelzed az ügyintézőnek, hogy mi a szitu. Egészen addig vagy neki érdekes, amíg a hátralékodat kifizetted, onnantól kezdve magasról szarnak a fejedre, a vevőd lesz a fontos.

Nos, a szívás az egésszel a sorbanállás és az utazás. Természetesen munkaidőben tudod csak ezeket intézni, és természetesen ahány szolgáltató, annyi helyre kell menni. Az elműnél van lehetőséged online időpontot foglalni, a többinél nincs. Szerencsére a szolgáltatónak az a fontos, hogy az adott fogyasztási helyen legyen regisztrált fogyasztó, aki szépen fizetget, tehát hogyha hiányos adatokkal érkeztek, rugalmasak lesznek (vagy nem).

Az első után fog teleszaladni a hócipőd, felesleges papírhalmozás az egész művelet (legalábbis annak tűnik) és különbenis haladjunk má' a picsába innen el... De sebaj, remek alkalom ez arra, hogy összeismerkedj a vevőddel, meghallgasd az elmúlt 30 év történéseit az ő szemszögéből, úgyis mindenki szeret számára ismeretlen emberek múltjával szembesülni, érdekes sztorikat meghallgatni (én majdnem elaludtam a hetvennyolcadik 'még 1976-ban..' kezdetű mondat után, szerencsére nem kérdeztek vissza :D)... És még hátra van kettő.

Ha végeztetek mindennel, úgy fogod érezni magad mint akin átszaladt egy úthenger. Többször. De legalább EZZEL megvagy.

Földhivatal.

Erősen hatni kell a vásárlóra, hogy a lehető legtöbb dolgot intéztesse el az ügyvédével, ha már fizeti, különben neked kell rohangálni mindenhova. Az ügyvédek, a bankosok és az ingatlanosok hozzáférnek egy 'takarnet' nevű rendszerhez, ahonnan simán le tudják rántani a tulajdoni lapodat, tehát ha valaki azzal talál be, hogy 'el kéne menni a földhivatalba, hogy lássuk nincs-e teher az ingatlanon' egyből és hangosan röhögd ki. Lószart, így is van elég rohangálni valód. Először bejegyeztetik a vásárlási szándékot, ezért a vásárló fizet. Aztán ha teljesen ki lettél fizetve, átiratják a nevedről az övére a lakást. Ezért is a vásárló fizet. Ez utóbbi egy határozat formájában kipostázásra is kerül, téged tájékoztatnak, h viszlát, őt meg hogy a nevére került az ingatlan. Csak akkor születik meg ez a határozat, hogyha TE nyilatkozol arról, hogy megkaptad ami jár. Ha hitelt vesz fel a vevő, akkor az ügyvéde előtt nyilatkozol, hogy ellenjegyeztesse.

Nostehát. Vevő fizetett, földhivatal pipa, szolgáltatók pipa, semmi nem köt oda többé. Ha hülyeségekkel megtalálnak (pl konvektor) udvariasan hajtsd el őket a fenébe, karbantartási szerződést nem kötöttél, saját felelősségére meg kellett győződnie mindenről, amikor azt mondta 'kell'. Ez így gonoszul és szívtelenül hangzik, de egyrészt neked sem fog segíteni senki, másrészt amíg a más szarával foglalkozol, addig nem foglalkozol a sajátoddal. Jó, nyílván életveszélyes helyzetbe ne hozz senkit, de a szárazdajkaság irányába nem kéne elmenni.

Hanem keress egy lakást, amit a változatosság kedvéért TE akarsz megvenni.

Holnap.

A bejegyzés trackback címe:

https://lakastvettem.blog.hu/api/trackback/id/tr292380439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása